Design

Decision about architectural principles and the first construction phase

The VOB procedure resulted in hiring the team of architects RKW/Meyer, based in Düsseldorf, as object planners and planners for further spatial planning. The panel of judges consisted of representatives from BLB, the State of North-Rhine Westphalia as well as the Rektor and Chancellor of Bielefeld University.

Apart from its distinctive functionality, RKW/Meyer's design convinced the panel in particular because of the urban idea to open the university up to the city with a new forecourt and an enlarged main entrance. In the future, this will allow the inner hall of the main university building to be more visible from the outside. The interior and external space will be better connected through the new entrance design. The forecourt will overcome the problem of the large height difference between the current parking area and the central hall with a solution that is bold and exciting.

University Hall

The main university building will also be characterised by the hall as a connecting element and central public space in the future. The design solution envisages an extension to the hall with a continuous ceiling height, a transparent roof construction and more openness to adjacent facilities (e.g. library) and to the outside.

Extension

On the location of the university canteen (which moved to the Building X in Universität Straße) and the women's parking area, there will be a new protruding architectural feature, which will connect the forecourt, entrance and hall.
 

New Service Centre

With the first construction phase a new Service Centre will be built. It will bring together all main supporting and advisory services of Bielefeld University in one place for students, prospective students, researchers and guests. As these services will be centralised during the first building phase, the university can continue to offer this wide range of services, in particular for students, during the building phases that follow.