Fakultät für Biologie - Evolutionsbiologie

Universität Bielefeld > Fakultät für Biologie > Evolutionsbiologie

Nachrichten-Archiv

2017

• We will be hosting the 110. Jahrestagung der Deutschen Zoologischen Gesellschaft from the 12th to the 15th of September. More details here.
  • We will be hosting the International Macrostomum Meeting in November. More details coming soon.
  • January 2017: Prof. Dr. Klaus Reinhold gave a public lecture "Evolution – alltäglicher als man denkt" organised by the Natural History Museum (namu) and Naturwissenschaftlicher Verein für Bielefeld.

2016

• December 2016: Welcome to our new postdoc Dr. Alicia Jarrige who joined the department to conduct a Career Bridge project in collaboration with Dr. Tim Schmoll.
  • October 2016: PD Dr. Tim Schmoll has been appointed Interim Professor for Evolutionary Biology and Systematics at the University of Ulm.
  • October 2016: Congratulations to Dr. Shaghayegh Soudi on the completion of her PhD project on Lochmaea beetle speciation! Shaghayegh has now moved to Canada to begin a postdoc project on the genomics of local adaptation at the University of Calgary.
  • October 2016: Postdoc Dr. Yumi Nakadera has begun her Alexander von Humboldt research fellowship on seminal fluid in snails.
  • September 2016: We welcomed Anais Edme from the University of Olomouc (Czech Republic) as a ERASMUS+ guest student. Anais worked with Tim on the heritability of bird sperm traits.

• September 2016: Steve was a plenary speaker at the Annual Meeting of the German Andrology Society in Saarbrücken.

• July 2016: Congratulations to Dr. Lucienne Eweleit on the completion of her PhD project on speciation in bushcrickets. Lucienne has been awarded with a postdoc bridge stipend from the University of Bielefeld.
  • August 2016: Öncü Maraci joined the group as a postdoc, working on adaptation to climate change.
  • May 2016: Our former Emmy Noether group leader Prof. Dr. Holger Schielzeth has begun his new Professorship of Population Ecology at the University of Jena. Congratulations Holger! We also said goodbye to Dr. Petra Dieker and Anasuya Chakrabarty, both of whom have joined Holger in Jena. Good luck everyone with the new start!
  • April 2016: We welcomed Fran Rebrina from the University of Zagreb (Croatia) as a ERASMUS guest student to work on the evolutionary ecology of grasshoppers and bushcrickets.

• April 2016: Congratulations to PD Dr. Tim Schmoll on obtaining his habilitation.
  • We were pleased to welcome Marlène Goubault to our group as a visiting ERASMUS guest lecturer hosted by Tim.
  • February 2016: We hosted the Simultaneously Hermaphroditic Organisms Workshop at the ZiF.

2015

• November 2015: Klaus Reinhold was elected as a member of the DFG Review Board 203 Zoology.
  • We will host the Simultaneously Hermaphroditic Organisms Workshop from 17-19 February 2016. More info here.
  • Congratulations to Athina Giannakara for completing her Master thesis on "The effect of sperm competition on the speed of spermatogenesis in the hermaphroditic flatworm Macrostomum lignano".

2014

• Matthias Galipaud hat als Postdoc in unsere Abteilung mit seinen theoretischen Arbeiten zur Evolution phänotypischer Plastizität begonnen. Willkommen, Matthias!
  • Petra Dieker hat als Postdoc in unsere Abteilung mit ihrer Arbeit zur Fitnessmessung bei Heuschrecken begonnen. Willkommen, Petra!
  • Bahar Patlar und Michael Weber haben als neue Doktoranden in unsere Abteilung mit ihrer Arbeit zur Samenflüssigkeit von Plattwürmern begonnen. Willkommen!
  • Mitte März organisieren wir einen Workshop des DFG-Nachwuchsakademie OFFSPRing am ZIF.

2013

• Ulrike Lampe hat ihre Doktorarbeit zum Thema Effects of anthropogenic noise on male courtship signalling and female response in the grasshopper Chorthippus biguttulus erfolgreich verteidigt. Herzlichen Glückwunsch, Ulli!
  • Nils Cordes hat seine Doktorarbeit zum Thema Sexual selection and the causes of behavioural differences erfolgreich verteidigt. Herzlichen Glückwunsch, Nils!
  • Steven Ramm erhält Forschungsmittel der DFG (Deutsche Forschungsgemeinschft) für die Untersuchung der funktionellen und evolutionsgetische Rolle von Samenflüssigkeit.
  • Ulrike Lampe ist die Gewinnerin des 2012 Haldane Preises der British Ecological Society. Der Preis wird jedes Jahr an den besten wissenschaftlichen Artikel eines jungen Wissenschaftlers/einer jungen Wissenschaftlerin in der Zeitschrift Functional Ecology vergeben. ->Mehr dazu
  • Amy Backhouse von der University of Cambridge ergänzt unsere Abteilung als weitere Technische Assistentin.

2012

• Klaus Reinhold wurde zum Dekan der Fakultät für Biologie der Universität Bielefeld gewählt.
  • Steven Ramm's Forschung an der evolutionsökologischen Rolle von Sperminen wird durch ein Career Integration Grant im Rahmen des Marie Curie-Programms der EU gefördert.
  • Die Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) fördert als Teil des Emmy-Noether-Programms die Forschung zur Evolution sexueller Ornamente bei Gomphocerus sibiricus unter der Leitung von Holger Schielzeth. ->Pressemitteilung
  • Die neue Abteilungs-Webseite ist nun aktiv.