ZiF-Forschungsgruppe

Ökonomische und rechtliche Herausforderungen im Kontext von intelligenten Produkten

Oktober 2021 – Juli 2022

Leitung: Herbert Dawid (Bielefeld, GER), Sabine Gless (Basel, SUI), Gerd Muehlheusser (Hamburg, GER)
Eröffnungskonferenz
Poster

Economic and Legal Challenges in the Advent of Smart Products

4. – 6. Oktober 2021

Smarte Produkte, wie z. B. intelligente Haushaltsgeräte, Gesundheitsgeräte oder hochautomatisierte Fahrzeuge halten zunehmend Einzug in den Alltag. Diese Produkte werfen eine Reihe von wirtschaftlichen und rechtlichen Fragen auf, z. B. hinsichtlich Produktentwicklung, Verbraucherakzeptanz, Datenschutz und -sicherheit, Haftung und Regulierung. Die ZiF-Forschergruppe hat sich zum Ziel gesetzt, diese Themen näher zu untersuchen. Eine erste Plattform für den disziplinären und interdisziplinären Austausch hierzu bietet die Eröffnungskonferenz. Neben verschiedenen Vorträgen wird das Event von zwei Keynotes begleitet: Mireille Hildebrandt (Vrije Universiteit Brussel) und Eric Talley (Columbia University, New York). Außerdem findet eine Podiumsdiskussion mit Experten aus verschiedenen Bereichen statt.

Die öffentliche Konferenz wird in einem hybriden Format abgehalten. Forscher und Interessierte sind herzlich eingeladen, online teilzunehmen.

Veranstaltungsprogramm

Montag, 4. Oktober
11:30 Registration
12:00 Lunch / Welcome Address by the Convenors of the Research Group
13:00 – 15.00 Liability in Human-Robot Interaction, Chair: Herbert Dawid
Michael Faure (Maastricht, Netherlands), Katri Havu (Helsinki, Finland), Shu Li* (Helsinki, Finland): Liability Rules for AI-related Harms: Law and Economics Lessons for a European Approach
Alice Guerra* (Bologna, Italy) / Francesco Parisi (Minneapolis, USA) / Daniel Pi (Saint Paul, USA): Liability for Robots (via Zoom)
15:00 – 15:30 Coffee, Tea & Cake Break
15:30 – 17:30 AI in the Court Room, Chair: Sabine Gless
Hendrik Hüning / Lydia Mechtenberg / Huyen Nguyen / Arna Wömmel* (Hamburg, Germany): Normative Preferences over AI System Design in Criminal Courts: A Vignette Study
Benjamin Chen (Hong Kong) / Alexander Stremitzer* (Zurich, Switzerland) / Kevin Tobia (Washington, USA): Having your Day in Robot Court (via Zoom)
17:45 – 18:45 Keynote, Chair: Gerd Muehlheusser
Eric Talley (New York, USA): Autonomous Vehicles and Legal Liability: Another Revolution in the Making?
19:00 Director's Reception at ZiF, Véronique Zanetti (Executive Director of ZiF)

Dienstag, 5. Oktober
8:30 – 10:30 Liability and Agency, Chair: Gerd Muehlheusser
Aileen Nielsen (Zurich, Switzerland): A Duty to Thwart Attacks? The Case of Adversarial Machine Learning (via Zoom)
Klaus Heine* (Rotterdam, Netherlands) / Alberto Quintavalla* (Rotterdam, Netherlands): Smart Products or Smart Slaves?
10:30 – 11:00 Coffee & Tea Break
11:00 – 13:00 Data Privacy, Chair: Sabine Gless
Kemi Omotubora (Lagos, Nigeria): Privacy Challenges of Consumer Smart Products: A Case study of Wearable healthcare IoTs
Tim Friehe (Marburg, Germany), Leonie Gerhards (Hamburg, Germany), Franziska Weber* (Rotterdam, Netherlands): Keep Them Out of It! How Concerns for Others' Privacy Influence the Willingness to Sell Personal Data
13:00 – 14:00 Lunch
14:00 – 16:00 Liability for highly Automated Vehicles, Chair: Peter Kort
Subhajit Basu (Leeds, United Kingdom): Liability and Regulations of Partially Automated Vehicles: Consent dilemma (via Zoom)
Urs Schweizer (Bonn, Germany): Accident Liability and Autonomous Vehicles
16:00 – 17:00 Coffee, Tea & Cake Break
17:00 – 18:00 Panel: How far should we go with Smart Products?
Wolfram Burgard (Freiburg, Germany), Marit Hansen (Kiel, Germany), Justus Haucap (Dusseldorf, Germany), Ingo Kaiser (Paderborn, Germany), Tommaso Valletti (London, United Kingdom)
Moderator: Eva Wolfangel (Stuttgart, Germany)
19:00 Dinner

9:00 – 11:00 Consumer Acceptance of Smart Products, Chair: Christian Stummer
Nicola Bilstein / Melina Schleef* / Paul Schrader / Christian Stummer (Bielefeld, Germany): To remain Smart or to become Dumb (again): How the Legal Obligation to provide Updates for Smart Products impacts Consumers' Behavioral Intentions (via Zoom)
Sebastian Krügel* / Matthias Uhl (Munich, Germany): IoT Solutions in Occupational Health: A Vignette-based Acceptance Study in Germany
11:00 – 11:30 Coffee & Tea Break
11:30 – 12:30 Keynote, Chair: Sabine Gless
Mireille Hildebrandt (Brussels, Belgium): AI Liability and the Ideologies of Traditional Law and Economics
12:30 Farewell Lunch / Departure
* speaker; all times given are CET

Bei weiteren Fragen und für weitere Informationen wenden Sie sich bitte an Nadine Sutmöller über smart-products@uni-bielefeld.de .

Zur Anmeldung wenden Sie sich bitte an Trixi Valentin über trixi.valentin@uni-bielefeld.de .