skip to main contentskip to main menuskip to footer Universität Bielefeld Play

Open PhD Positions

Grasshopper
Chorthippus dorsatus © Holger Schielzeth

Project description: We know that grasshoppers from the subfamily Gomphocerinae, i.e. the wider sibship of the steppe grasshopper, have genetic colour morph determination, while other species show phenotypic plasticity in colour. We will study the behavioural consequences of individualised body colour in grasshoppers, contrasting multiple species with genetic colour morph determination and a species with the ability to plastically change body colour. Our hypotheses will focus on the discrete difference between green and brown morphs, but also on inter-individual variation in body darkness within colour morphs.

This project offers a remarkable opportunity to study the interaction between different niche-alternating (NC3) mechanisms in closely related species with similar ecology.

Population Ecology Group

Offered position

Project description: The number of niche-related publications is ever growing and evidence synthesis, and specifically meta-analysis, offers a powerful tool for quantitatively integrating findings across publications.

In this project the meta-analyses will focus on population density effects on risk-taking behaviour, individual host-associated microbiomes across lifetime, ecological predictors of niche specialization, among-individual reaction norm variation and sibling dominance effects on behavioural niches. The evidence synthesis project offers a flexible toolbox and modifications (or add-on projects) might be implemented if specific synthesis questions arise from any project within the NC3. Finally, the project will contribute to methods development and will serve as a data management coordination centre.

Offered position

Open PostDoc Positions

Other positions

Tubes in einer Zentrifuge
© Universität Bielefeld

Im Institut für Neuro- und Verhaltensbiologie, im Fachbereich Biologie der Westfälische Wilhelms-Universität, ist zum nächstmöglichen Zeitpunkt die Stelle als Technische*r Assistent*in für die „Endokrinologie Plattform“ zu besetzten.

Angeboten wird eine Teilzeitstelle (50%), die bis zum 31.12.2025 befristet ist. Die Eingruppierung ist bis zu Entgeltgruppe 9a TV-L möglich.

Die Möglichkeit einer Online-Bewerbung finden sie hier.

[Hier Anpassungen einfügen]

"Start-Paket"

-> Überschriften: Umbruch in diversen Überschriften verhindern. -> Ohne ANpassung: Überschriften werden, wie normaler Text, umgebrochen.
-> Seitliche Navigation: Die Section Content "[Hier Anpassungen einfügen]" wird normalerweise in der Navigation angezeigt. Diese Anpassung entfernt den Link. -> Ohne Anpassung: Anpassung-Section wird in der Navigation angezeigt.
-> Rahmenfarbe von Tab-Gruppen in Fakultätsgrün umstellen. -> Ohne Anpassung: Farben sind manchmal Uni-Grün.
-> Alle <section>-Elemente auf 100% Breite setzen und anzeigen.
-> Alle Links schwarz
-> Textboxen innerhalb von Groups auf 100% Breite [Portal-Page] -> Groups auf 100% Breite [Portal-Page]